Un jurat d’experts decideix els nominats i els premiats 

Un jurat convocat especialment per cada edició dels premis i extern a l’organització decideix els nominats i els guardonats de les diferents categories. El jurat està format per persones amb un ampli coneixement del circ a Catalunya.

 

Jurat dels Premis Zirkòlika de Circ de Catalunya 2018:

 

Cristina Cazorla. Actriu i gestora cultural. Llicenciada en Història de l’art i Art dramàtic en l’especialitat de Teatre musical. Comença la seva carrera amb la companyia Las Calígulas amb qui estrena diversos espectacles de carrer i participa en diferents programes de televisió. Després d’un important període dedicat a la pedagogia teatral per a joves, inicia la seva aventura dins el món de la gestió de la mà de Joan Busquets, amb qui funda Puça Espectacles, consultoria artística des d’on s’enceten nombrosos projectes relacionats amb les arts escèniques. Actualment dirigeix Pallassòdrom, Festival de pallassos i pallasses de Vila-Seca i el Formul’art, Marató de teatre juvenil.


Manel Sala ‘Ulls’. Comença a documentar fotogràficament el món del circ l’any 2002. En aquell instant, en què la seva càmera es va interposar entre els seus ulls i l’artista, va descobrir un món ple de detalls, instants i emocions que fan gran el circ. Fotògraf de la revista Zirkòlika. Les seves fotografies s’han publicat a nivell nacional i internacional. Editor del blog fotogràfic de circ: Circ .. Manel Sala ‘Ulls’. Premi Zirkòlika 2016 a la Millor iniciativa per la projecció del circ.


Jordina Blanch. Productora, mànager i distribuïdora de circ, humor i arts de carrer a  CIRCulant, circ en moviment! des de 2010. Diplomada en Educació social (UAB), així com postgraduada en Direcció i gestió d’institucions, empreses i plataformes culturals  (IDEC-UPF) i en Gestió i animació de la Cultura Popular (ICESB). Treballa a l’administració pública, Ajuntament de Mataró (1999-2008), en dinamització sociocultural i gestió d’equipaments. Fa un salt mortal i, com a freelance, treballa primer en dansa i després al circ. Ha treballat pel servei d’assessorament a socis de l’APCC, en gestió per Associació Cronopis (2010-11), ajudes a companyies per gira, producció executiva i distribució d’espectacles (Circ Teatre Modern, Wandering Orchestra, Txema Màgic), producció i comunicació de festivals (Ple de Riure, 1,2,3 Pallasso). Com a projectes propis ha engegat una programació familiar estable de circ Mataró, circ al casal! que arriba a la 8a temporada, casals artístics per a infants i creació d’espectacles de producció pròpia.


Marcel Barrera. Periodista i crític de circ, actualment cap de redacció de la revista Zirkòlika i autor d’un bloc de circ al diari digital Vilaweb (http://blocs.mesvilaweb.cat/Marcel/). També va seguir l’actualitat del circ al diari El Punt (1998-2011) i és autor d’una biografia del pallasso Tortell Poltrona publicada l’any 2007 per l’editorial Dau i titulada Animal de Circ. Retrat de Tortell Poltrona. Com a especialista de circ també ha format part de les primeres juntes de l’Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC) i ha estat assessor del centre de terminologia Termcat per a l’elaboració del primer diccionari del circ en llengua catalana. Com a periodista cada any cobreix alguns dels festivals de circ més importants a Europa, com el de Montecarlo, Latina (Itàlia) o Figueres, i també festivals de carrer com el TAC de Valladolid o el Trapezi de Reus. Actualment també col·labora al portal de crítiques Recomana i a la revista d’escena i cultura Godot.


Pepa Plana. Pallassa. Premi Nacional de Cultura 2014, és un referent nacional en el gènere per la qualitat dels seus espectacles destacant com una de les figures europees i per la seva contribució en la visualització de les pallasses des de la direcció del Festival de Pallasses d’Andorra. Fundà la companyia el 1998 amb una clara intenció de fer teatre de pallassos per a públic adult. Després de crear diversos espectacles —De pe a pa, Giulietta, L’atzar, Penèlope—recentment ha estrenat Veus que no veus. També ha participat en la creació i gira de l’espectacle Amaluna del Cirque du Soleil. L’any 2010 va guanyar el premi Zirkòlika de votació popular per l’espectacle Penèlope i l’any 2017 el premi al millor espectacle de circ per Paradís Pintat.


Ignasi Gil. Diplomat en arts circenses per l’Escola Nacional de Circ de Brasil, a Rio de Janeiro (1998). Creador de les companyies Cabaret-Circ Pin Palù (2004), Àticus (2007) i Elegants (2011); amb les que va girar fent espectacles de sala i carrer per territori nacional, estatal i internacional, aconseguint premis en diversos festivals; espectacles en els que va treballar en profunditat la tècnica del pallasso. En solitari, amb el número Perxa (2002), va treballar en gires de circ, nombrosos esdeveniments (espectacles inaugurals), gales i festivals; així com en varietés de renom internacional. També ha fet assessorament tècnic-artístic a companyies com Sol Picó, Cia Sifó, Rafael Amargo, Rus & Miri, Circ Los, Res de Res i Circ Bover. Actualment combina les tasques de producció i assessorament artístic amb les d’Eco-xef.


Sònia Martínez. Gestora cultural. Va fundar la distribuïdora d’espectacles especialitzada en circ, Alter Circus. S’ha format en gestió cultural a França on ha treballat com a productora en teatres i festivals, i com a road-mànager en diferents companyies de circ, teatre de carrer i teatre gestual itinerant. A Barcelona ha format part  diversos equipaments culturals i entitats com l’Antic -Teatre, l’APCC i l’Ateneu Popular 9 Barris, participant a les seves polítiques culturals i desenvolupant tasques de programació, gestió de projectes internacionals, producció i creació artística.


Lola Casademont. Llicenciada en Història de l’Art, és tècnica de Cultura a l’Ajuntament de La Bisbal d’Empordà i coordinadora de la Fira de Circ al Carrer de La Bisbal d’Empordà des de la primera edició l’any 1996. Ha format part del jurat dels premis Zirkòlika els anys 2010, 2011, 2014 i 2015.