Un total de 42 companyies presenten candidatures als VII Premis Zirkòlika de Circ de Catalunya
Comments 0
- zirkoliko on 21 setembre, 2016 inNotícies
Un total de 42 companyies presenten candidatures als VII Premis Zirkòlika de Circ de Catalunya
  • Els guanyadors es coneixeran durant la Nit de Circ que es farà el 28 de setembre al Mercat de les Flors (20.00 hores). La gala es retransmetrà per primer cop a través de la Xarxa de Televisions Locals
  • Els premis creen enguany la nova categoria del millor espectacle de circ de carrer i el Gran Premi BBVA Zirkòlika de Circ, dotat amb 16.000 euros, arriba a la tercera edició
  • El jurat ha nominat ja un total de 20 artistes i companyies en les categories de millor espectacle de carpa o sala, millor espectacle de carrer, millor número de circ i millor artista emergent

 

Els Premis Zirkòlika de Circ de Catalunya han rebut enguany un total de 42 candidatures, 10 més que l’any 2015 i 11 més que el 2014. La majoria de les companyies s’han presentat en la categoria al millor espectacle de circ de sala o carpa (12), seguit del millor número de circ (10) i del nou premi al millor espectacle de circ de carrer (9). Aquests premis, juntament amb la resta de categories, es lliuraran durant la Nit de Circ 2016 que aquest any es trasllada a la sala Ovidi Montllor del Mercat de les Flors i es farà el dimecres 28 de setembre (20.00 hores). La gala, que per primer cop es podrà veure a través de la Xarxa de Televisions Locals, estarà conduïda per LaminimaL Teatre i inclourà actuacions de molts dels artistes premiats en les passades edicions: Juana Beltrán (verticals), Hotel iocandi (escala lliure), Nacho Ricci (corda vertical), Manel Rosés (equilibris), Ramiro Vergaz (malabars) i Estropicio (portés acrobàtics).

La gala Nit de Circ també inclourà el lliurament del III Gran Premi BBVA Zirkòlika de Circ que concedeix la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX i és un dels premis millors dotats de les arts escèniques de Catalunya. L’artista o companyia guanyadora realitzarà una gira de quatre actuacions per Catalunya durant l’any 2017 i rebrà la quantitat de 16.000 euros. Amb aquest guardó, Zirkòlika, la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX volen donar suport al circ, incentivar la creativitat de les companyies i reforçar la seva professionalització.

Per la seva banda, la resta de premis estan patrocinats per associacions, fires i institucions que volen fomentar el circ. Els premis són molt variats i van des de la contractació d’un número o espectacle fins a la realització d’un vídeo promocional o d’una companya de comunicació.

La setmana passada, un cop acabat el termini de presentació de les candidatures, un jurat d’experts es va reunir per decidir la llista de nominacions. En total s’han nominat 20 artistes, espectacles i companyies de circ en les categories de millor espectacle de circ de sala o carpa, millor espectacle de circ de carrer, millor número de circ i millor artista emergent. La resta de categories i premis (premi a la millor iniciativa per a la projecció del circ, premi especial i premi de votació popular) no tenen nominacions.

 

NOMINATS PREMIS ZIRKÒLIKA 2016

MILLOR ESPECTACLE DE CIRC O CARPA

‘inTarsi’

Companyia eia

Espectacle comico-acrobàtic estrenat dins el cicle El Circ d’Ara Mateix del Mercat de les Flors (Barcelona) i protagonitzat per Armando Rabanera, Fabio Nicolini, Fabrizio Giannini i Manel Rosés. Els quatre artistes presenten exercicis de bàscula, mini-tramp, portés acrobàtics i perxa xinesa gràcies a una pista de circ que es va transformant en diferents aparells. El primer espectacle de la companyia, titulat Capas, va guanyar el premi Zirkòlika 2011.

 

‘Garbuix’

20è Circ d’Hivern de 9Barris – Cie V de Vavel

Espectacle de sala de mig format dirigit per Guillem Albà i Alberto Feliciate i interpretat per Lola Ruiz (trapezi i perxa xinesa), Jessica Martín (pallassa), Juana Beltrán (equilibris), Serena Vione (perxa xinesa) i Jessica Arpin (acrobàcies i parlar del revés). Estrenat a l’Ateneu Popular de 9Barris, es tracta d’una successió de gags còmics amb acrobàcies, números circenses, paròdies, un titella i moltes sorpreses

 

‘Bèsties’

Baró d’Evel Cirk

Espectacle de carpa i amb animals coproduït pel Mercat de les Flors i Temporada Alta. La creació és la continuació de Le sort du dedans (premi zirkòlika 2010 i Premi Ciutat de Barcelona) i està protagonitzada per Blaï Mateu, Camille Decourtye, Piero Steiner, Laly Aygaude, Noëmie Bouissou, Julian Sicard i Taïs Mateu. L’espectacle és una fusió de circ, dansa i arts plàstiques i és un pas més en la recerca de l’animalitat que la companyia porta anys investigant.

 

‘Rhumïa’

Rhum & Cia

Espectacle de pallassos estrenat al Festival Grec de Barcelona i protagonitzat per Jordi Martínez, Joan Arqué, Pep Pascual, Roger Julià i Mauro Paganini. La companyia, que va guanyar l’any 2014 un premi Zirkòlika per Rhum, torna a estar dirigida en aquesta ocasió per Martí Torras. L’espectacle continua recordant el pallasso Joan Montanyès ‘Monti’ i reivindicant el pallasso, amb noves entrades com la de Joana d’Antequera, els bombers o el divertit gospel holaluya.

 

‘Guadual’

Leandro Mendoza

Espectacle de circ-teatre estrenat al Festival Grec de Barcelona que explica la història d’una companyia de circ abandonada a l’Equador que és acollida per uns camperols. Allà els artistes aprendran a fer servir la guadua —una mena de bambú americà— en els seus números. Leandro Mendoza, que dirigeix l’espectacle, ja va guanyar l’any passat el premi especial Zirkòlika per Pals.

 

 

MILLOR ESPECTACLE DE CARRER

‘Amigoo’

Mumusic Circus

Espectacle multidisciplinar que inclou circ, dansa i música en viu interpretat per Marçal Calvet i Clara Poch. Els dos artistes presenten una nova creació plena de poesia i complicitat amb un contrabaix com a punt comú. Un circ personal que excava i indaga a través del moviment, les acrobàcies, la música i la manipulació dels cossos. El seu espectacle Merci Bien va guanyar un premi Zirkòlika el 2010.

 

‘Ni cap ni peus’

Circ Vermut

Espectacle d’humor i amè que inclou diverses tècniques circenses (perxa xinesa, equilibrisme, roda Cyr) i que acaba amb els espectadors llançant pilotes als artistes, convertits en dianes. Jordi Mas i David Candelich protagonitzen aquest espectacle dirigit per Guillermo Aranzana (or al festival de circ de París) i estrenat amb èxit en la passada Mostra d’Igualada.

 

‘Las Polis’

Las Polis

Fanny Giraud i Marta Sitjà són dues policies que no tenen miraments en posar multes i detenir tots aquells espectadors que incompleixen les normes establertes per elles mateixes. El divertit i provocador espectacle ha guanyat recentment el premi internacional de Friburg (Alemanya) com a millor espectacle de carrer. Durant els últims mesos s’ha vist al Festival de Pallasses del Circ Circ i al Festival Curtcirckit (Montgat).

 

‘Iter’

Serena Vione

Espectacle de circ i dansa de petit format dirigit per Claire Ducreux i interpretat per Serena Vione (El Circ Petit). Es tracta d’un solo a la perxa xinesa que es va estrenar el 2014 al Festival International de Théâtre de Rue d’Aurillac (França) i s’ha presentat a FiraTàrrega i la fira Trapezi, entre molts d’altres festivals.

 

‘Nàufrags’

La Industrial Teatrera 

Espectacle de clown sobre els petits i grans naufragis de cada dia. Presentat en la passada edició de FiraTàrrega, està interpretat per La Industrial Teatrera (Jaume Navarro i Mamén Olías), una companyia muldidisciplinar que potencia el somriure i les emocions i que amb el seu anterior espectacle, De Pas, va guanyar els premis Zirkòlika a la millor direcció i posada en escena.

 

 

MILLOR NÚMERO DE CIRC

‘Anton i Poline’

La Fem Fatal (trapezi doble)

Número de trapezi doble executat per Toni Gutiérrez i Asvin López que es va veure a l’espectacle Grinyols, en el marc del Festival del Circ Circ & Friends al Montseny. Els dos artistes, que ja van ser nominats l’any passat amb el número Simbiosis, presenten uns exercicis amb una tècnica molt precisa.

 

‘Bunkai’

Àmer i Àfrica (portés acrobàtics)

Número acrobàtic que barreja tècniques circenses (equilibris acrobàtics i mà a mà) amb el karate i està protagonitzat per Amer Kabbani (portor) i Àfrica Llorens (àgil). Aquests dos artistes es van conèixer a La Central del Circ (Barcelona) l’any 2011 i presenten en aquest número, que ja va ser nominat l’any passat per la seva qualitat, els resultats de la seva investigació.

 

‘Road to nowhere’

Joe i Martín (bàscula)

Els acròbates Luiz Fernando Moura i Martin Puyol (Circ Cric i Cirque du Soleil) executen un número enèrgic de bàscula que inclou imponents salts i piruetes i té una durada de set minuts. La parella va actuar en la gala Nit de Circ dels Premis Zirkòlika de Circ que es va fer al Circ Raluy l’any 2012.

  

‘Zen’

Antonio Vargas (equilibris)

Número d’equilibrisme creat per Antonio Vargas i presentat a l’espectacle Heian de la companyia Zen del Sur. L’artista ha format part de les conegudes companyies canadenques Les 7 Doigts de la Main i Cirque Éloize.

  

‘BorDerLine’

Julie Vergez (equilibris)

Número d’equilibris estrenat a La Central del Circ el 2015 sota la direcció de Pau Portabella (companyia Fet a mà) i la mateixa artista Julie Bergez (ex Cirque du Soleil) i que és el resultat d’una investigació sobre els contrastos entre la superficial percepció de la feminitat i la bellesa i allò grotesc.

 

 

MILLOR COMPANYIA ARTISTA EMERGENT 

Oriol Escursell 

Especialitzat en trapezi fix, es va graduar l’any 2012 a la Scuola di Circo Contemporaneo Flic de Torino (Itàlia). L’any passat va estrenar a la fira de circ Trapezi (Reus) Nullpunkt, un número basat en el moviment i l’equilibri sobre un trapezi a baixa alçada.

 

Cuncurulla

Companyia formada per Jaume Delclòs (portor i mà a mà), Laura Morales (àgil) i Maria Camats (música). Els tres artistes, que tenen entre 34 i 37 anys, potagonitzen l’espectacle Circant, una proposta sobre l’aroma del vi que també vol ser un divertit homenatge a la cultura gastronòmica

 

Jessica Martín

És la pallassa de l’espectacle Garbuix, del 20è Circ d’Hivern de l’Ateneu Popular de 9Barris. Formada com a acròbata i pallassa a la prestigiosa acadèmia Fratellini (França), ha format part de les companyies Thêatre de l’Incendi, Orgànic (pallasses d’hospital), Cabalus i des Plumés, on va fer de domadora de gallines.

 

El lado oscuro de las flores

Jove companyia d’acro-dansa i teatre físic formada per Ginés Belchi y Jesús Navarro. La parella, que s’expressa amb un llenguatge artístic molt original, ha realitzat residències de creació a París i Barcelona (La Central del Circ). El seu espectacle, dirigit per Pau Portabella, és una lluita per la reflexió i una baralla minimalista de cops i carícies.

 

Zanimals

Companyia formada per Yamil Falvella i Marta Muñoz que l’any passat va estrenar un número de portés acrobàtics inspirat amb una zebra i el seu domador. Marta Muñoz ha estudiat a l’escola Rogelio Rivel i al Centre Regional des Arts du Cirque de Lomme (França), mentre Yamil Falvella es fa formar a l’escola La Arena (Buenos Aires.).

 

La gala Nit de Circ està coorganitzada per la revista Zirkòlika, la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX. A més, compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i el Mercat de les Flors. Des de la seva creació, el 2010, s’ha convertit en una cita anual imprescindible per a tot el sector. El seu objectiu és promocionar el circ i alhora dignificar i contribuir a la professionalització del sector i dels artistes i companyies del circ català.